Gewezen gedeputeerde Monique Swinnen stopt nu ook als raadslid. Dries Van Horebeek (29) neemt over: “Het is goed geweest maar helemaal met pensioen ga ik nu toch nog niet gaan hoor”. Aarschot In Aarschot geeft CD&V gemeenteraadslid Monique Swinnen (67) op 11 februari de fakkel door aan haar partijgenoot Dries van Horebeek (29) die dan de eed aflegt. Swinnnen zat 35 jaar lang onafgebroken in de stedelijke politiek en was tot eind 2020 ook gedeputeerde voor de provincie Vlaams-Brabant. “Stoppen als gedeputeerde was niet mijn keuze, dat was zo voorzien in de afspraken die er gemaakt werden na de verkiezingen, maar stoppen als raadslid is dat wel.” Wij hadden met de twee een exclusieve online babbel, die ook gevolgd werd door Pieter Schuermans, die Dries opvolgt in het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst, en fractieleider Nele Pelgrims, al kregen die twee laatsten er maar moeilijk een speld tussen.

Swinnen vertelde het nieuws zelf aan de andere raadsleden op de “Ik heb het gevoel dat mijn grootste werk gedaan is. Als raadslid maar ook als gedeputeerde kon ik veel doen voor de stad. Ik heb een aantal grote projecten kunnen voltooien en dat geeft mij veel voldoening, ik denk maar aan het opstellen van een hemelwaterplan en de heropwaardering van de Demervalei waardoor mensen zijn gaan houden van de Demer. De unieke, meanderende picknickbank aan de Demer in Langdorp bijvoorbeeld is de ideale startplaats geworden voor wandelaars en fietsers en dat is maar één voorbeeld. Het is goed geweest en het is tijd voor nieuw bloed. Aarschot zal natuurlijk altijd een bijzondere plek in mijn hart innemen en deelgemeente Rillaar nog net dat ietsje meer, dat is namelijk mijn dorp. De grootouders van Dries waren ook van Rillaar, in die zin klopt de opvolging al”, zegt Swinnen die niet volledig stopt met de politiek. “Ik blijf lid van de provincieraad en ik zal vanop de zijlijn volgen. Dries kan altijd bij mij aankloppen voor raad en advies maar ik denk dat hij dat zeer goed gaat doen.”

Op dezelfde lijn

Voor velen was de beslissing van Swinnen een verrassing, ook voor Dries. “Ik ben natuurlijk zeer blij met de kans die ik nu krijg. Ik had zelf 469 voorkeurstemmen bij de laatste verkiezingen en ik kon vorig jaar heel wat ervaring op doen in het Bijzonder Comitée voor de Sociale Dienst. Ik zie deze nieuwe functie vol vertrouwen tegemoet en ik hoop dat ik Monique's vertrouwen zal kunnen waarmaken. We zitten sowieso op dezelfde lijn en ik denk dat ik haar lijn wel zal verder zetten. Als bio-ingenieur hecht ik bijvoorbeeld, net als zij, veel waarde aan het platteland en zal ik mij daar ook zeker voor inspannen. Vanuit diezelfde invalshoek vind ik ook dat steden en gemeenten hun steentje moeten bijdragen inzake milieu en klimaat. Ook de zorgsector is me niet onbekend en ligt me nauw aan het hart. Mijn moeder is verpleegkundige geweest op de corna-afdeling in Gasthuisberg en mijn vader is werkzaam in de thuiszorg , hij was eerder directeur van het woonzorgcentrum Dommelhof. Het is natuurlijk allemaal spannend en ik ben razend benieuwd naar de toekomst. Mijn vriendin is in elk geval mijn grootste supporter en dat is heel fijn want achter elke sterke man staat een nog straffere vrouw. Zij is zelf ook druk bezig want ze volgt een opleiding tot kinder- en jeugdpsychiater.”

Hobby

Zelf ziet het nieuwe raadslid politiek als een hobby. “Het is een passie en ik vind het een verrijking van het leven. Hoever ik erin geraak weet ik niet en dat is nu ook niet belangrijk. Ik wil mij nu volledig focussen op de gemeenteraad en het belang van de stad.”

Gedrevenheid

Swinnen begrijpt die ingesteldheid zeer goed want ook zij deed al die jaren zeer gedreven aan politiek. “Ik ben heel tevreden over de weg die ik heb afgelegd en ik ben al die kiezers zo dankbaar dat ze mij altijd gesteund hebben. Het enige wat ik jammer blijf vinden is dat ik geen gedeputeerde meer ben maar het zij zo, ook dat is het leven. Ik heb nog een groot engagement bij Ferm, een netwerk gedragen door vrouwen waarmee mensen zich betrokken en verbonden voelen, en ik ben nog op zoveel andere plaatsen met van alles en nog wat bezig. De gedrevenheid is er zeker nog maar ik moet wel een beetje gaan doseren. Volledig met pensioen gaan zie ik mij eigenlijk nog niet snel doen. ik wil nog zoveel horizonten verkennen.”

Pieter Schuermans

Voor Pieter Schuermans is Swinnen een voorbeeld waar hij grote fan van is en ook fractievoorzitster Nele Pelgrims gelooft dat het voormalig raadslid nog heel wat kan en zal betekenen op de achtergrond. “Met Pieter en Dries hebben we twee mensen die er klaar voor staan, dat gaat zeer goed lukken. Ik weet zeker dat ze altijd bij ons Monique terecht zullen kunnen.”

Toen Monique haar taak als gedeputeerde neerlegde hadden we ook een babbel met haar. U kan dat lezen.

Foto: Dirk Desmet

Bron: HLN - 09/02/2021 met dank aan Dirk Desmet